San Remo – stad van villa s en tuinen

De villa`s en tuinen van San Remo zijn onlosmakelijk verbonden met de toeristische ontwikkeling van de stad. De schitterende gebouwen met hun kenmerkende façades en gietijzeren sierelementen werden bewoond door de adel en rijke koopmannen. De villa`s die de stedelijke ontwikkeling van San Remo van de jaren `50 en `60 hebben overleefd, ademen vandaag de dag nog steeds de sfeer van San Remo uit de Belle Époque. Deze leuke stadswandeling begint op de Corso degli Ingles waar de Villa Bel Respiro staat. De villa is opgetrokken in de eclectische neorenaissance stijl en is vandaag de dag de zetel van het Istituto Sperimentale per la Floricoltura. Aan deze weg staat ook het Devachan Kasteel dat oorspronkelijk het woonhuis was van Graaf Saville of Mexbourough, een Engelse edelman die enige tijd in India woonde. Het kasteel diende aan het begin van de 20ste menigmaal als zetel van internationale conferenties. Naast het Casino liet de Duitse Baron Thiem zijn villa Noseda optrekken in neogotische stijl. Een stukje verder de weg op, op de Via Fratelli Asquasciati, staat Villa Angerer met zijn kleurrijke gebrandschilderde ramen. De villa domineert het omringende park waar vele exotische planten en bomen groeien.

In de Corso Felice Cavallotti, in het oosten van de stad, kunt u een bezoek brengen aan Villa Zirio. Deze villa wordt gekenmerkt door een grote hal die overvloedig is gedecoreerd en is voorzien van fresco’s. De villa was de residentie van prins Frederick William die later tot keizer Frederick III werd gekroond. Tegenwoordig is de villa in gebruik als zetel van de Assessorato comunale al Turismo. De villa is gelegen in een schitterend park dat is aangelegd door Ludovic Winter, de tuinman van Sir Thomas Hanbury. Men kan hier onder meer de ficus macrophila bewonderen met z’n grote zwevende wortels. In het park kunt u het sierlijke bronzen beeld Moederschap bewonderen, een kunstwerk van de hand van Franco Bargiggia.

Nadat u het stadhuis bent gepasseerd, komt u aan bij Villa Ormond die in de klassieke stijl is opgetrokken. De villa wordt gekenmerkt door de dubbele trappen die uitkijken over de tropische vegetatie van het grote park dat afloopt in de richting van de zee. In het park bevindt u zich in het heerlijke gezelschap van exotische en mediterrane planten, kleine meren en sierlijke fonteinen. In het park komt u opeens een kleine Japanse tuin tegen, een homage van San Remo aan de zusterstad in Japan, Atami.

 

Villa Nobel, van 1891 tot 1896 de residentie van de beroemde Zweedse wetenschapper, is opgetrokken in Moorse stijl en bestaat uit meerdere etages. De villa is gesierd met hoekige torentjes en voorzien van vele mozaïeken. De villa is gelegen in een schitterend park waar eeuwenoude bomen groeien. Vandaag de dag is de villa een cultureel centrum. U kunt er een groot aantal relikwieën en objecten bewonderen die hebben toebehoord aan Alfred Nobel. Er is ook een galerij met daarin meer informatie over alle Italiaanse Nobelprijswinnaars.

Het panorama van de tuinen en parken van de villa’s van San Remo is niet complete zonder een bezoek te hebben gebracht aan het Marsaglia park. Indrukwekkende palmbomen staan in grote bloempotten die lijken op olifantenpoten. In de zomermaanden worden in het auditorium concerten georganiseerd. In de tuinen van Corso dell’Imperatrice, waar het schitterende standbeeld van de Lente, gemaakt door Vincenzo Pasqualid dat dient als symbool voor het milde klimaat van Sanremo, kunt u in de zomermaanden genieten van diverse klassieke concerten. In het Boscobello park vindt u de monumentale Via Crucis, een werk van de beeldhouwer Enrico Manfrini. De tuinen van Corso Mombello, die voornamelijk bestaan uit palmbomen en de moderne tuinen van Piazza Colombo mogen zeker niet ontbreken tijdens een stadswandeling.

Campings:
Naar de Italiaanse Rivièra? Boek nu voordelig online op Easycamp.nl!

CAMPINGS (advertenties)

Op zoek naar een mooie camping voor een heerlijke vakantie aan de mooie Bloemenrivièra? Bij ANWB camping pakt uw kampeervakantie goed uit!
Meer info > ANWBcamping.nl
Sunweb.nl
Sunweb heeft een groot aantal autovakanties naar de Italiaanse Rivièra in de aanbieding. Profiteer van veel vroegboekkorting!
Meer info > Sunweb.nl